Teozófiai Napló

A Teozófiai Társulat tagjainak biztosít lehetőséget arra, hogy teozófusként megélt tapasztalatait, könyv- és film élményeit megossza az érdeklődőkkel. A mindennapok példáin keresztül teozófiai témákról fogunk írni, Lélek, Isten, fejlődés, reinkarnáció, önnevelés, karma, életfeladat stb.

teozófia embléma

"A TEOZÓFIA szellemi rendszer és életmód. Szellemi rendszer, de nem vallás, bár a vallások összehasonlításával is kutatja a gyökereket, amelyek ismerete választ adhat az emberiség nagy kérdéseire: kik vagyunk, honnan jövünk, miért vagyunk itt és hová megyünk? A Teozófus felfogást a megértés, a tolerancia és az igazság őszinte keresése jellemzi azért, hogy tisztábban láthatóvá váljanak a létezés nagy titkai."

Bejegyzések

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Három kő

2010.01.17. 12:25 | B.Balarám | 2 komment

Címkék: teozófia

Lassan ballag öreg Tátos, legény lépdel nyomdokán, csendesen hogy fű se zizzen, harmat lepi bocskorát. Épp hogy ébredt Nap korongja midőn három kőhöz ért, tanítvány és bölcs tanító igazítja ködmönét.

Megrezzen a bátya válla, pedig szokta hűs szelet, ifjú kérdi: - Mond mi végre rendeződtek en kövek?

Három markos fehér kő ült dús növényzet pamlagán, szépen sorba egyenesbe, merre mutat s mi irányt?

Fölnéz elébb s nagyot sóhajt jó öregje halkan szól: - Itt az idő újra vége, út tovább nem járható.

- Mond jó Mester minek vége, mért az útnak vége itt? Általlépem megkerülöm, hely van túlon réten is!

- Nem érted, de haljad sorra minek szab határt e kő, eddig miénk onnan másé, már nem határ hegytető.

Egykor, nem oly nagyon régen ott távolan hegyen túl, ott volt határ látóhatár, onnantól volt más az úr. Most meg látod fűcsomóban három kő egy sorban áll, szomszéd népek rakták ide, itt leend az új határ. Nem használt az intő szó sem, párzottak és szültek is, kevés valá Tátos szava látod észnek hűlt helyit. Van egy földrész amin élhetsz, van egy másik másoké, amíg elférsz minden rendben ha sokasodsz már kevés. Összeértek életterek kicsiny lett az ősi föld, sok az éhes száj s a másvágy, asszony szívet szédítő. Egykor csendben, szép szelíden éldegéltünk távolabb, amint szűkült a nagy puszta odébb vittünk sátrakat. Jártuk ősink örök útját, tudtuk állni nem szabad, bölcs a földjét föl nem éli, elébben tovább halad.

- Mért kell mindig tovább menni? - kérdi legény érttelen - egyhelyt szokva, mindent tudva, volna nagyobb kényelem.

- Mikor egyhelyt megtelepszel, azt gondolod ten helyed. Idő múltán azt képzeled birtokod és úr vagy te. Körbe vonod, megforgatod, más e földre nem léphet, megzavar hogy ki van kiért, hamisság lesz képzeted. Úgy képzeled minden tiéd mi birtokon belül van, tested vérét is áldozod hogyha rádtör szomszéd had. Így szoktatod magzatod is, becsülje mi ősöké - bár ha tudná semmink sincsen mit magunkkal vihetnénk! Magunkkal a végső útra -ami mindent egyszer ér- mezítelen s üres kézzel, oda csak úgy mehetnénk. Nem vihetünk ragaszkodást, vágyaink se vihetnénk, amíg így lesz addig ember kezdi újra életét.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

B.B.Balarám 2010.01.17. 23:39:43

A „Három kő” egy jajkiáltás az emberi sokasodás ellen. Számtalanszor kondítottak már vészharangot jószándékú emberek a Föld sorsa okán. (Jelentem Föld akkor is lesz, amikor ember már nem!) Legutóbb a Home - Otthonunk, a Föld című francia dokumentumfilmet láttam, ahol meg-meg említik a túlnépesedést, de sosem esett szó arról, hogy: - Emberek ne szaporodjatok-(TÚL)!!! – mármint globálisan. (Megemlíti a film, hogy valamikor Haiti a Karibi térség egyik gyöngyszeme volt. Ma csak külső ellátás révén képes a fennmaradásra. A mostani földrengés miért követelt oly sok emberáldozatot? Mert elsokasodtak, túlzsúfolódtak és alkalmazva az emberi civilizáció valamennyi vívmányát zsúfolt városi létformát teremtettek. – Annak idején mikor az ugyancsak sok-sok emberáldozattal járó cunami okozta árhullám történt, egyetlen vadon élő állat sem esett áldozatul, mert előre megérezték -természetes életmódjuk okán- a veszélyt és még időben odébb álltak. A fejlett ember bambán rácsodálkozott, hogy bejön az árhullám a szobájába – ez a fejlődés???) Mivégre ez a sok ember(-i létforma)? Komolyan kérdezem. +++ Miért nem lehet beszélni azokról a tévtanokról melyek a „sokasodjatok és szaporodjatok” elvet követik, vagy azokról a „nemes” emberi törekvésekről, hogy „ne hogy már kihaljon egy nemzet!”. Hány, de hány nép, nemzet halt már ki az emberiség történelme során (mindig élőkörnyezetük elpusztítása okán!) az élet megy tovább. Miért tabu a születésszabályozás? (Egykor voltak olyan népek, ahol a fogantatás a férfiak „kezében” volt. Hely-idő-körülmény szerint döntöttek, hogy foganjon utód, vagy sem. Nem volt túlnépesedés, nem volt környezetrontás. Bocs letelepedett életmód sem volt.) +++ Miért kell hogy sokan legyünk? Miért van ez így? +++ Kérdéseim nem költőiek!

T.Viki · http://forras.eu 2010.02.22. 11:04:58

@B.B.Balarám: Vártam én a reakciókat, de csak nem jöttek. Találtam egy cikket ami ide vág: Hány embert bír el a Föld?
Ha nem sikerül 8 milliárd körül visszafordítani a világ népességének növekedését, akkor a Föld az aktuális környezeti válságoktól (felmelegedés, az ivóvízkincs és a termőtalaj elszennyeződése stb.) függetlenül is pusztulásra van ítélve - állítja legújabb filmjében Sir David Attenborough.

A világhírű természetfilmes szerint a szándéktalan - vagy inkább az emberi szándékkal kifejezetten ellentétes - népszaporulat nagyobb veszélyt jelent a világ jövőjére, mint az indusztrializáció vagy egy esetleges kozmikus katasztrófa, és a családtervezés lehetőségeinek kiterjesztésével többet lehetne tenni az emberiségért, mint bármilyen környezet- vagy természetvédelmi programmal.
A nemrég elkészült film a How many people can live on planet earth? (Hány ember élhet a Földön?) címet viseli, és a napokban került fel a Youtube-ra. Attenborough az Optimum Population Trust nevű kezdeményezéshez csatlakozva szembesült a túlnépesedés tudományos tényeivel és következményeivel, ez állította újra a kamera elé.
Az élő bolygó és más, az egész világon vetített sorozatok révén ismertté vált természettudós és dokumentumfilmes most a saját eszközeivel indul harcba azért, hogy a népességszabályozás - vallási és ideológiai gátakat áttörve - felkerüljön a világpolitika napirendjére (ugyanúgy, mint mondjuk a klímaváltozás). Ennek legfőbb akadályát ma az egyházak, és a vallást a saját céljaikra használó politikai csoportok jelentik.
A katolikus egyház a születésszabályozásnak szinte az összes hatékony formáját elutasítja (mivel ellentétesnek véli azokat az Isten teremtő tervével), a mohamedán világban és a legtöbb törzsi vallásban pedig a gyermekvállalás egyszerre számít isteni áldásnak, a jövőbe történő befektetésnek és a hódítási törekvéseket szolgáló politikai cselekedetnek. Az eredmény - legalább is az az Optimum Population Trust kimutatásai szerint - szegénység, kiszolgáltatottság, erőszak, és a bolygó természeti erőforrásainak túlhasználása.
A film egyrészt az ember szaporodásának ökológiai korlátait mutatja be, másrészt pedig azokat a következményeket, amelyeket a túlnépesedés okoz. Érzékletesen ábrázolja például, hogy a népesség-fölösleg a világ számos pontján - valószínűleg törvényszerűen - a helyi vagy regionális háborúkban, a szexiparban, vagy rabszolgaként "hasznosul", eleven cáfolataként annak, hogy a mértéktelen utódnemzéssel az ember valamiféle isteni tervet teljesítene.*
Az is kiderül az alkotásból, hogy a születésszabályozás eszközeihez történő hozzáférés terén súlyos anyagi és ideológiai diszkrimináció érvényesül a világban. Vagyis minden második gyermek olyan párok nászából születik (az érintettek akarata ellenére), akik, ha tehetnék, élnének a fogamzásgátlás lehetőségével, de pénzügyi okokból vagy vallási tilalmak miatt nincs rá lehetőségük.

*Milyen sokan nem tudják, hogy kali-juga van és az többek között mit jelent és mivel is jár? BBB
süti beállítások módosítása